Навигација

Косара К. Цветковић

Датум рођења 27. фебруар 1868.
Датум смрти 28. јануар 1953.
Везе

Лична ситуација

Косара Цветковић је рођена у Горњем Милановцу 1868. године. Завршила је Вишу женску школу у Београду са одличним успехом, и мада да је могла да остане помоћница у тој школи, отишла је на село. После неколико година долази најпре у Крагујевац, а потом и у Београд као наставница Више женске школе. Предавала је земљопис и цртање, а потом се искључиво посветила цртању. Као деловођа је обављала овај тежак посао дуги низ година.

 

Подаци о Косари К. Цветковић преузети су из рада: Оливера Недељковић (2010) Косара К. Цветковић – Живот преведен у књиге

Место рођењаГорњи Милановац
Место боравкаСрбија
Националностсрпска
Матерњи језиксрпски
Брачни статуснеудата
Социјална класавиша класа
Образовањеуниверзитетско образовање
Религијаправославље

Професионална ситуација

Поред многих чланака, есеја и козерија и песама у свим угледнијим часописима тог времена, међу првима бавила се књижевношћу за децу код нас. За Невен је слала чланке и цртеже. Године 1907. је издала збирку превода приповедака с руског језика Приповетке за дечаке и девојчице. Под истим насловом је издала и другу збирку 1911. године. Обе књиге су прихваћене међу ђацима као омиљена лектира. Главна одлика у раду и делу као наставнице и као списатељице, јесте префињен естетизам. Она има утанчана осећања за све што је лепо и културно, што се препознаје и у њеној сликарској уметности. Када је игра Мод Алан у Београду 1906. године нашла само критике у нашим новинама, Цветковићева је написала у Штампи: „Један отмен приказ игре гђице Алан, који је израз схватања и правог интересовања за нову грану уметности”.

Написала је извештај о педесетогодишњици Више женске школе у Београду (1863-1913) на основу архиве школе и на основу различитих извештаја других школа.

Извори:

Мага Магазиновић, „Српкиња“, Ириг: Добротворна задруга Српкиња, 1913.

 

Ауторка: Нена А. Васојевић

Податке о аутору и тексту допунила: Ана Митровски

Професијасликарка, преводитељка, aуторка текстова за часописе, ауторка дечје књижевности, aуторка прозе/романа и учитељица/наставница/гувернанта

Радови

Монографије

Чланци и други саставни делови

Преводи

Рецепција

Рецепција током живота ауторке

Рецепција након њене смрти

Читала је

* Наведене су само ауторке из базе