Навигација

Даринка Неранџић-Брашованова

СупругМладен Неранџић
Датум рођења1869.
Датум смрти1917.
Везе

Лична ситуација

Рођена је у Вршцу 1869. године у занатлијској породици. Отац јој је био ковач. У свом родном граду завршила је српску народну основну школу, затим варошку грађанску школу. У Сомбору је завршила српску учитељску школу. У Чакову и Турском Бечеју радила је као учитељица. Била је удата за Младена Неранџића, који је био књиговођа по занимању. Није имала потомке.

 

Место рођењаВршац
Место смртиКикинда
Матерњи језиксрпски
Брачни статусудата
Образовањеуниверзитетско образовање

Професионална ситуација

Писала је дечје песме које су излазиле у Голубу и Споменику. Њене песме за децу објављене су засебној књизи. Издала је и приповетку за децу „Смиље и Ковиље”. Њене песме које се одликују религиозношћу објављиване су у Женском свету. Године 1912. издала је књижицу за децу Сеја из Бечеја: доброј деци у којој има песмица и прича за децу, као и један дечји позоришни комад. Књига је изашла у Турском Бечеју у књижари Гиге Јовановића. Бавила се и спиритизмом, те је о овој тематици издала књигу Тајне загробног живота.

Kоришћени извори:

Варађанин, Аркадије. „Учитељице: Даринка Неранџић-Брашованова“. Српкиња: њезин живот и рад, њезин културни развитак и њезина народна умјетност до данас/ уредиле српске књижевнице. Ириг: Добротворна задруга српкиња, 1913. (Сарајево: Штампарија Пијуковић и друг), стр. 73.

Савременици и последници Доситеја Обрадовића и Вука Стефановића Караџића сакупио, обрадио и средио Властоје Д. Алексијевић (1911–1969); Седма свеска: слово Н; Доступно на:  http://digitalna.nb.rs/wb/NBS/Katalozi_i_bibliografije/P_425/P_425_07#page/0/mode/1up

Податке прикупила и ауторку уредила: Милица Ђуричић 

 

Професијаучитељица/наставница/гувернанта
Језици на којима је писаласрпски

Рецепција

Читала је

    * Наведене су само ауторке из базе