Navigacija

Darinka Nerandžić-Brašovanova

Suprug Mladen Nerandžić
Datum rođenja 1869.
Datum smrti 1917.
Veze

Lična situacija

Rođena je u Vršcu 1869. godine u zanatlijskoj porodici. Otac joj je bio kovač. U svom rodnom gradu završila je srpsku narodnu osnovnu školu, zatim varošku građansku školu. U Somboru je završila srpsku učiteljsku školu. U Čakovu i Turskom Bečeju radila je kao učiteljica. Bila je udata za Mladena Nerandžića, koji je bio knjigovođa po zanimanju. Nije imala potomke.

 

Mesto rođenja Vršac
Mesto smrti Kikinda
Maternji jezik srpski
Bračni status udata
Obrazovanje univerzitetsko obrazovanje

Profesionalna situacija

Pisala je dečje pesme koje su izlazile u Golubu i Spomeniku. Njene pesme za decu objavljene su zasebnoj knjizi. Izdala je i pripovetku za decu „Smilje i Kovilje”. Njene pesme koje se odlikuju religioznošću objavljivane su u Ženskom svetu. Godine 1912. izdala je knjižicu za decu Seja iz Bečeja: dobroj deci u kojoj ima pesmica i priča za decu, kao i jedan dečji pozorišni komad. Knjiga je izašla u Turskom Bečeju u knjižari Gige Jovanovića. Bavila se i spiritizmom, te je o ovoj tematici izdala knjigu Tajne zagrobnog života.

Korišćeni izvori:

Varađanin, Arkadije. „Učiteljice: Darinka Nerandžić-Brašovanova“. Srpkinja: njezin život i rad, njezin kulturni razvitak i njezina narodna umjetnost do danas/ uredile srpske književnice. Irig: Dobrotvorna zadruga srpkinja, 1913. (Sarajevo: Štamparija Pijuković i drug), str. 73.

Savremenici i poslednici Dositeja Obradovića i Vuka Stefanovića Karadžića sakupio, obradio i sredio Vlastoje D. Aleksijević (1911–1969); Sedma sveska: slovo N; Dostupno na:  http://digitalna.nb.rs/wb/NBS/Katalozi_i_bibliografije/P_425/P_425_07#page/0/mode/1up

Podatke prikupila i autorku uredila: Milica Đuričić 

 

Profesija učiteljica/nastavnica/guvernanta
Jezici na kojima je pisala srpski

Radovi

Recepcija

Čitala je

    * Navedene su samo autorke iz baze