Навигација

Милена Миладиновић

СупругЖарко Миладиновић
Датум рођења1869.
Датум смрти1928.
Везе

Лична ситуација

Милена Миладиновић је рођена 1869. године у Бечу, где је завршила основну школу и гимназију. Уписала је филозофију, али није дипломирала.

Пореклом је била Немица.

Удала се за др Жарка Миладиновића. После удаје настанила се у Руми.

Умрла је 1928. године у Београду.

 

Место рођењаБеч
Место смртиБеоград
Брачни статусудата
Образовањепохађала школу

Професионална ситуација

Рано је почела да пише песме и то прво на немачком језику. Захваљујући супругу научила је српски, те је почела да пише поезију на српском језику и да преводи са немачког на српски и обрнуто.

Превела је народне песме из косовског циклуса на немачки језик. Превела је око тридесет српских народних песама на немачки језик и објавила их у бечким часописима Парламентеру и Ост-Вестлихе Рундшау. Сарађивала је и са следећим српским часописима: Босанска вила, Нова Искра, Српска Домаја, Бранково коло као и са календарима Орао, Косово итд, почевши од 1901. године.

Змај је био њен добар пријатељ. Он је превео једну њену песму са немачког на српски језик и објавио је у часопису Српска Домаја. Милена Миладиновић је желела да му се одужи, те се постарала за подизање његовог споменика у Руми.

 

Извор:

Савременици и последници Доситеја Обрадовића и Вука Стефановића Караџића сакупио, обрадио и средио Властоје Д. Алексијевић (1911–1969); Шеста свеска: слово М; Доступно на: http://digitalna.nb.rs/wb/NBS/Katalozi_i_bibliografije/P_425/P_425_06#page/248/mode/1up

Ауторку уредила: Милица Ђуричић

 

Професијапесникиња и преводитељка

Читала је

    * Наведене су само ауторке из базе