Navigacija

Milena Miladinović

Suprug Žarko Miladinović
Datum rođenja 1869.
Datum smrti 1928.
Veze

Lična situacija

Milena Miladinović je rođena 1869. godine u Beču, gde je završila osnovnu školu i gimnaziju. Upisala je filozofiju, ali nije diplomirala.

Poreklom je bila Nemica.

Udala se za dr Žarka Miladinovića. Posle udaje nastanila se u Rumi.

Umrla je 1928. godine u Beogradu.

 

Mesto rođenja Beč
Mesto smrti Beograd
Bračni status udata
Obrazovanje pohađala školu

Profesionalna situacija

Rano je počela da piše pesme i to prvo na nemačkom jeziku. Zahvaljujući suprugu naučila je srpski, te je počela da piše poeziju na srpskom jeziku i da prevodi sa nemačkog na srpski i obrnuto.

Prevela je narodne pesme iz kosovskog ciklusa na nemački jezik. Prevela je oko trideset srpskih narodnih pesama na nemački jezik i objavila ih u bečkim časopisima Parlamenteru i Ost-Vestlihe Rundšau. Sarađivala je i sa sledećim srpskim časopisima: Bosanska vila, Nova Iskra, Srpska Domaja, Brankovo kolo kao i sa kalendarima Orao, Kosovo itd, počevši od 1901. godine.

Zmaj je bio njen dobar prijatelj. On je preveo jednu njenu pesmu sa nemačkog na srpski jezik i objavio je u časopisu Srpska Domaja. Milena Miladinović je želela da mu se oduži, te se postarala za podizanje njegovog spomenika u Rumi.

 

Izvor:

Savremenici i poslednici Dositeja Obradovića i Vuka Stefanovića Karadžića sakupio, obradio i sredio Vlastoje D. Aleksijević (1911–1969); Šesta sveska: slovo M; Dostupno na: http://digitalna.nb.rs/wb/NBS/Katalozi_i_bibliografije/P_425/P_425_06#page/248/mode/1up

Autorku uredila: Milica Đuričić

 

Profesija pesnikinja i prevoditeljka

Čitala je

    * Navedene su samo autorke iz baze