Навигација

Софија Николајевић

Датум рођења1836.
Датум смрти 30. мај 1850.

Лична ситуација

Софија Николајевић је рођена у Дубровнику 1836. године. Њен отац, Ђорђе Николајевић, био је свештеник и књижевник. Основну школу завршила је у Дубровник, а започела је и Девојачку школу у Дубровнику, мало после њеног оснивања 1847. године. Имала је старијег брата Чедомиља, који је, захваљујући Вуку Караџићу, након школовања добио место у Бечу. Међутим, због болести вратио се у Дубровник 1849. године, где је о њему бринула млада Софија. Чедомиљ је умро 2. фебруара 1850. године, а непуна четири месеца после његове смрти, 30. маја 1850. изненада је умрла и Софија, у четрнаестој години живота. Није познато да ли је умрла од последица неке епидемије или од туге за братом.

Место рођењаДубровник
Место смртиДубровник

Професионална ситуација


Софија Николајевић је написала песму „Надгробни венац” коју је посветила свом рано преминулом брату Чедомиљу. Поред њених стихова, укључени су и стихови Чедомиљевих пријатеља.

Извор:

Савременици и последници Доситеја Обрадовића и Вука Стефановића Караџића сакупио, обрадио и средио Властоје Д. Алексијевић (1911–1969); Седма свеска: слово Н; Доступно на:

http://digitalna.nb.rs/wb/NBS/Katalozi_i_bibliografije/P_425/P_425_07#page/0/mode/1up

Ауторку уредила: Милица Ђуричић

Професијапесникиња

Радови

Чланци и други саставни делови

Читала је

    * Наведене су само ауторке из базе