Navigacija

Sofija Nikolajević

Datum rođenja 1836.
Datum smrti 30. maj 1850.

Lična situacija

Sofija Nikolajević je rođena u Dubrovniku 1836. godine. Njen otac, Đorđe Nikolajević, bio je sveštenik i književnik. Osnovnu školu završila je u Dubrovnik, a započela je i Devojačku školu u Dubrovniku, malo posle njenog osnivanja 1847. godine. Imala je starijeg brata Čedomilja, koji je, zahvaljujući Vuku Karadžiću, nakon školovanja dobio mesto u Beču. Međutim, zbog bolesti vratio se u Dubrovnik 1849. godine, gde je o njemu brinula mlada Sofija. Čedomilj je umro 2. februara 1850. godine, a nepuna četiri meseca posle njegove smrti, 30. maja 1850. iznenada je umrla i Sofija, u četrnaestoj godini života. Nije poznato da li je umrla od posledica neke epidemije ili od tuge za bratom.

Mesto rođenja Dubrovnik
Mesto smrti Dubrovnik

Profesionalna situacija


Sofija Nikolajević je napisala pesmu „Nadgrobni venac” koju je posvetila svom rano preminulom bratu Čedomilju. Pored njenih stihova, uključeni su i stihovi Čedomiljevih prijatelja.

Izvor:

Savremenici i poslednici Dositeja Obradovića i Vuka Stefanovića Karadžića sakupio, obradio i sredio Vlastoje D. Aleksijević (1911–1969); Sedma sveska: slovo N; Dostupno na:

http://digitalna.nb.rs/wb/NBS/Katalozi_i_bibliografije/P_425/P_425_07#page/0/mode/1up

Autorku uredila: Milica Đuričić

Profesija pesnikinja

Radovi

Članci i drugi sastavni delovi

Recepcija

Čitala je

    * Navedene su samo autorke iz baze