Navigacija

Draga Dimitrijević Dejanović

Pseudonimi Draga D-ća
Suprug Mihailo Dejanović
Datum rođenja 18. avgust 1840.
Datum smrti 26. jun 1871.
Veze

Lična situacija

Draga Dejanović je rođena u Staroj Kanjiži 1840. godine. Školovanje je započela u institutu Vinčikov u Temišvaru,  a potom nastavila u Pešti gde je upoznala osnivače Ujedinjene omladine srpske i priključila se radu te organizacije. Nakon neuspelog braka 1862. prišla je glumačkom ansamblu Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, ali ubrzo odlazi u Beograd gde je ostala do 1864. godine. Napustivši Beograd radila je u Starom Bečeju, kao učiteljica. Umrla je na porođaju u 31. godini.

Mesto rođenja Stara Kanjiža
Mesto smrti Stari Bečej
Bračni status Razvedena
Obrazovanje univerzitetsko obrazovanje

Profesionalna situacija

Zbog stavova koje je zastupala Draga Dejanović je s pravom nazvana „prvom srpskom feministkinjom”. Ona se kroz seriju predavanja javno i energično zalagala za neophodnost obrazovanja ženske dece. Obraćajući se direktno „srpskim majkama”,  pokušala je da na što delotvorniji način ukaže na ovaj problem. Takođe je i energično kritikovala žene zbog njihove pasivnosti i nespremnosti da se promene. Draga Dejanović je, u duhu vremena u kome je živela i stvarala, pisala i poeziju. Njen poetski opus se deli na ljubavnu i rodoljubivu poeziju. Prve pesme su joj štampane u Danici, a kasnije je objavljivala i u Zastavi, Javoru. Rodoljubivom poezijom Draga je želela da „probudi narodnu samosvest”.  Tekstovi i predavanja kojima se obraćala „Srpkinjama” i „srpskim majkama”  štampani su u Matici i Mladoj Srbadiji,  časopisu Ujedinjene omladine srpske. Draga Dejanović je za sobom ostavila u rukopisu nedovršenu dramu „Dioba Jakšića”, pripovetku „Svećenik u Morlaku”, pesmu „Mučenik” i pedagošku raspravu „Mati”.

Sarađivala je sa Vladimirom Jovanovićem, Alimpijem Vasiljevićem, Lazom Kostićem, Antonijem Hadžićem, Ilijom Vučetićem i Svetozarom Markovićem.

Autorku uredila i biobibliografiju napravila Ivana Pantelić, septembar 2012.

Profesija pesnikinja, društveno-kulturna aktivistkinja, autorka tekstova za časopise, autorka drama, autorka proze/romana i učiteljica/nastavnica/guvernanta

Radovi

Monografije

Članci i drugi sastavni delovi

Čitala je

    * Navedene su samo autorke iz baze