Navigacija

Natalija Petrović Karavelova

Suprug Ljuben Karavelov
Datum rođenja 27. april 1836.
Datum smrti 7. jul 1905.

Lična situacija

Natalija Petrović Karavelova rođena je u blizini Velikog Gradišta u naselju Makce 1836. godine. Njen otac bio je Nedeljko Petrović, sveštenik po zanimanju, a brat Nastas Petrović (1844-1889) bio je profesor Velike škole i istaknuta ličnost u kulturnom i političkom životu države. On je zajedno sa svojom starijom sestrom Natalijom bio društveno aktivan.

Godine 1868. udala se za bugarskog književnika Ljubena Karavela koji je pisao i na srpskom jeziku. Natalijin muž bio je politički aktivan. Smatra se jednim od začetnika srpskog kritičkog realizma. Zbog svojih ideja neretko je bio hapšen i proganjan. Natalija je svome mužu bila velika podrška kako u njegovom književnom stvaralaštvu tako i u njegovom političkom delovanju.

Posle Karavelove smrti, preudala se za Aksentija Aksentijevića. Fond Natalije Lj. Karavelove i Aksentija Aksentijevića aktivno je radio sve do Drugog svetskog rata.

Umrla je 7. jula 1905. godine u Karlovim Varima.

Mesto rođenja Makce
Mesto boravka Bugarska i Srbija
Mesto smrti Karlove Vari
Nacionalnost srpska
Bračni status udata
Socijalna klasa viša klasa

Profesionalna situacija

Natalija Petrović Karavelova pomagala je svom mužu kako u njegovom književnom tako i u njegovom političkom radu. Učestvovala je i u štampanju listova. Neretko se izlagala velikim opasnostima kako bi pomogla svome mužu u njegovim političkim aktivnostima. Naime, ona je prenosila njegove spise, novac i oružje namenjeno ustanicima.

Uživala je ugled u Bugarskoj gde je 1880. godine, godinu dana posle muževljeve smrti, otvorila prvu štampariju u slobodnoj Bugarskoj.

Živela je u bugarskom gradu Ruščuku u kom je pomagala brojnim srpskim i bugarskim intelektualcima i političkim emigrantima, među kojima je bio i Nikola Pašić. Bila je saradnica brojnih slovenskih društava. No, zbog pomaganja protivnicima režima bugarske vlasti su joj oduzele veliki deo imovine, te se 1890. godine preselila u Beograd. Međutim, njeno političko delovanje nije tada okončano.

Zalagala se da spisi njenog muža budu objavljeni, te je zajedno sa Z. Stojanovom priredila dela Ljubena Karavelova. Dala je i novac da se njenom suprugu podigne spomenik u Sofiji.

Pomagala je mlade pisce. Pomogla je svom bratancu Milanu Petroviću, sinu njenog drugog brata Gligorija Petrovića, da objavi 1889. godine na ruskom jeziku prevod knjige Stara Srbija i Makedonija čiji je autor Spiridon Gončević.

Objavila je jedno delo pod naslovom Radi objašnjenja.

Izvor:

Joksimović, Veliša. Književnost požarevačkog kraja: od Grigorija Sinaita Mlađeg do Srboljuba Mitića. Požarevac: Grad Požarevac, 2014, str. 173-175.

Autorku uredila: Milica Đuričić 

 

Profesija društveno-kulturna aktivistkinja i kulturni i obrazovni patron

Radovi

Monografije

Recepcija

Recepcija nakon njene smrti

Čitala je

    * Navedene su samo autorke iz baze