Станка Глишић

KNJ.jpg
Име и презиме Станка Глишић
Датум рођења јануар 14, 1859
Датум смрти 1942
Земља Србија
Језик српски
Веб адреса http://resources.huygens.knaw.nl/womenwriters/vre/persons/c0dd50e6-eb1d-441a-b4c1-34c50b735d90#prevnext=1

О њеној приватној ситуацији

Рођена је 14. јануара 1859. године у Грацу код Рељева, надомак Ваљева. Брат јој је био Милован Глишић, наш познати писац.  Четири године после очеве смрти, 1869, са мајком Јевросимом преселила се у Ваљево, пошто су изгубили имање на ком су живеле. Њена браћа, Милован и Миливоје, у то време били су на школовању у Београду. У први разред пошла је са десет година. Немаштина у којој је живела ограничавала је њено школовање. Мајка није имала новца да јој купује књиге. После мајчине смрти из Ваљева прешла је у Београд на позив брата Милована са којим је имала изузетно близак однос. Примљена је у Вишу женску школу иако је имала само три разреда основне школе, те је морала да полаже проширени пријемни испит. Није се удавала и није имала потомке. Умрла је 1942. године.

Место у ком је рођена Грац, Ваљево
Место/а у ком/којим је живела Србија
Матерњи језик српски
Брачни статус неудата
Образовање похађала школу

О њеној професионалној ситуацији

Станка Глишић је радила као учитељица у Ваљеву од 1878. до 1883. године. Првог августа 1878. године постављена је привремену учитељицу и додељен јој је први разред у ваљевској женској основној школи. Године 1883. била је премештена у Београд у први и други разред Вежбаонице Више женске школе. На инсистирање тадашње управитељке Више женске школе, Катарине Миловук, положила је учитељски испит и тако постала класна учитељица. У периоду од 1893. до 1924. године, ако се изузму ратне године, предавала је српски језик. Говорила је француски, руски и италијански. Узимала је часове и немачког језика. Била је изврстан познавалац руске и француске књижевности. Поред рада у просвети, бавила се превођењем. На преводима се није потписивала нити је добијала хонорар за њих. Преводила је Тургењева, Гогоља, Толстоја, Чехова, Потапенка, Короленка. Преводила је и дечју књижевност. Пензионисана је 1924. године. У марту наредне године уручен јој је орден Светог Саве трећег степена као признање за њен дугогодишњи рад.

Kоришћени извори:

  1. Магазиновићева, Мага. „Учитељице: Станка Глишић“. Српкиња: њезин живот и рад, њезин културни развитак и њезина народна умјетност до данас / уредиле српске књижевнице. Ириг: Добротворна задруга српкиња, 1913. (Сарајево: Штампарија Пијуковић и друг), стр. 73.
  2. Глишић, Станка. Моје успомене. Београд: Српска књижевна задруга, 1933.

Хронологију и библиографију направила и ауторку уредила: Милица Ђуричић 

Професија/е и друге активности учитељица/наставница/гувернанта и преводитељка
Језик (језици) на којима је писала српски

Радови ове ауторке

Монографије

Рецепција

Рецепцијa током живота ауторке

Рецепцијa након њене смрти

Ауторке које је читала