Софија Николајевић

KNJ.jpg
Име и презиме Софија Николајевић
Датум рођења 1836
Датум смрти мај 30, 1850
Земља Србија
Језик српски

О њеној приватној ситуацији

Софија Николајевић је рођена у Дубровнику 1836. године. Њен отац, Ђорђе Николајевић, био је свештеник и књижевник. Основну школу завршила је у Дубровник, а започела је и Девојачку школу у Дубровнику, мало после њеног оснивања 1847. године. Имала је старијег брата Чедомиља, који је, захваљујући Вуку Караџићу, након школовања добио место у Бечу. Међутим, због болести вратио се у Дубровник 1849. године, где је о њему бринула млада Софија. Чедомиљ је умро 2. фебруара 1850. године, а непуна четири месеца после његове смрти, 30. маја 1850. изненада је умрла и Софија, у четрнаестој години живота. Није познато да ли је умрла од последица неке епидемије или од туге за братом.

Место у ком је рођена Дубровник
Место у ком је умрла Дубровник

О њеној професионалној ситуацији


Софија Николајевић је написала песму „Надгробни венац“ коју је посветила свом рано преминулом брату Чедомиљу. Поред њених стихова, укључени су и стихови Чедомиљевих пријатеља.

Извор:

Савременици и последници Доситеја Обрадовића и Вука Стефановића Караџића сакупио, обрадио и средио Властоје Д. Алексијевић (1911–1969); Седма свеска: слово Н; Доступно на:

http://digitalna.nb.rs/wb/NBS/Katalozi_i_bibliografije/P_425/P_425_07#page/0/mode/1up

Ауторку уредила: Милица Ђуричић

Професија/е и друге активности песникиња

Радови ове ауторке

Чланци и други саставни делови

Рецепција

Рецепцијa током живота ауторке

Рецепцијa након њене смрти

Ауторке које је читала