Марија Зиболд

No photo
Име и презиме Марија Зиболд
Датум рођења Приближна година рођења 1847
Датум смрти 1939
Земља Србија
Језик српски

О њеној приватној ситуацији

"Међутим, најнеобичнији станар хана «Велика Србија» (данашњи хотел Москва) била је докторка Марија Зиболд. Како је писала «Политика»1902, госпођа Зиболд је била позната на целом Балкану као одличан лекар,али и као необична дама, кратко ошишане косе са мушким филцаним шеширом." Из књиге: Марко и Душан Лопушина, Хотел Москва - првих 100 година, Београд: Хотелско-угоститељско предузеће "Москва", 2008, доступно на http://www.lopusina.com/pdf/50.pdf.

Др Марија Зиболд је Немица пореклом из Риге. Као млад лекар, заједно са Драгом Љочић, студенткињом медицине, учествовала је добровољно у српско-турским ратовима од 1876. до 1878. и тако стекла чин резервног амбулантног поручника. После рата др Марија Зиболд је боравила у Србији и, како је духовито приметио један од њених биографа, када није учествовала у ратовима које је водила Србија касније, водила је приватну ординацију у Београду. Др Марија Зиболд је умрла 1939. године са чином мајора и као резервни медицински носилац бројних одликовања: Орден Таковског крста 5. степена (најзначајнији орден за време владавине династије Обреновић), Орден Белог орла, Орден Светог Саве, Орден Црвеног крста и Орден за Част.

Извор: Одликоване жене лекари учеснице ратова за ослобођење Србије од 1876. до 1878. и од 1912. до 1918. године, Војносанитетски преглед, доступно на: http://scindeks-clanci.ceon.rs/data/pdf/0042-8450/2013/0042-84501309891K.pdf

В.Ђ.

Место у ком је рођена Рига
Место/а у ком/којим је живела Србија
Место у ком је умрла Београд
Националност немачка
Матерњи језик српски
Образовање универзитетско образовање

О њеној професионалној ситуацији

Професија/е и друге активности болничарка и лекарка
Језик (језици) на којима је писала српски
Чланица друго

Радови ове ауторке

Монографије

Рецепција

Рецепцијa током живота ауторке

Рецепцијa након њене смрти

Ауторке које је читала