Јулијана (рођ. Вијатовић) Радивојевић

No photo
Име и презиме Јулијана (рођ. Вијатовић) Радивојевић
Презиме супруга и друга имена Макс Радивојевић
Датум рођења јануар 2, 1799
Датум смрти 1837~1899
Земља Мађарска
Језик српски
Веб адреса <a href="/sr/authors/julijana-(rodj-vijatovic)-radivojevic?rel=external"><a href="http://www.istorijskabiblioteka.com/art:talija-knjizevni-almanah/">http://www.istorijskabiblioteka.com/art:talija-knjizevni-almanah/</a></a> и <a href="/sr/authors/julijana-(rodj-vijatovic)-radivojevic?rel=external"><a href="http://resources.huygens.knaw.nl/womenwriters/vre/persons/9a6e00ef-02e6-478d-8224-682ca701b597#prevnext=1">http://resources.huygens.knaw.nl/womenwriters/vre/persons/9a6e00ef-02e6-478d-8224-682ca701b597#prevnext=1</a></a>

О њеној приватној ситуацији

Рођена је  Вршцу,  отац јој је био општински службеник и управитељ српских школа. После смрти родитеља, у једанаестој години се преселила у Беч код мајчиног брата и тамо провела седам година, како сама пише, „малтене заборавивши матерњи језик“. Године 1821. у Пешти, по повратку у земљу, упознала је Макса Радивојевића, кројачког мајстора, за којег се удала исте године. Настанила се у Пешти, где је објављивала српски алманах „Талија“. Датум смрти није познат. 

Место у ком је рођена Вршац
Место/а у ком/којим је живела Аустрија и Мађарска
Националност српска
Матерњи језик српски
Брачни статус удата

О њеној професионалној ситуацији

Објављивала је у Пешти на српском алманах „Талија“, 1829. године. Сачувано је свега неколико њених песама, а међу најпознатије спада Спомен Доситеја Обрадовића. У очима неких истраживача добила је и статус прве српске новинарке. Позната је, такође, по сонету који је 1832. године њој у част написао чешки песник Јан Колар у четвртом делу свог спева Кћи Славе (Slávy dcera) – сонет 25, додавши уз њега кратку аутобиографску белешку из пера саме Радивојевић. На територији Србије није, међутим, сачуван ниједан примерак алманаха „Талија“.

Подаци из књиге М. Кох, Када сазремо као култура...


 

Професија/е и друге активности новинарка и песникиња
Језик (језици) на којима је писала српски

Рецепција

Рецепцијa током живота ауторке

Рецепцијa након њене смрти

Ауторке које је читала