Јелена Лозанић Фротингхам

JLF1.jpg
Име и презиме Јелена Лозанић Фротингхам
Презиме супруга и друга имена Фротингхам
Датум рођења март 12, 1885
Датум смрти фeбруар 6, 1972
Земља Србија
Језик српски

О њеној приватној ситуацији

12. март 1885: у Београду рођена Јелена Лозанић, од оца Симе и мајке Станке. Станка Лозанић, рођена Пачић, пореклом из породице Вучић-Перишић, посветила је живот хуманитарном раду. Сима Лозанић (1847–1935) био је хемичар, професор Велике школе, први ректор Београдског универзитета, члан Српског ученог друштва и Српске краљевске академије и њен председник, министар пољопривреде и иностраних дела, посланик Краљевине Србије у Лондону, члан Српске војне мисије. Брат Миливоје Лозанић, такође је био хемичар и професор Београдског универзитета, а сестра Ана била је удата за Војислава Маринковића, министра иностраних дела и председника владе.

1915–1920: три дуга боравка на северноамеричком континенту. Пропутовала Америку и неколико пута одлазила у Канаду.

1921: удаје се за Џона Фротингхама, у руској цркви у Њујорку. Из брака ће се родити ћерка Ана.

од краја двадесетих година до 1935: живи са мужем и ћерком на имању на југу Француске.

1935: умиру Сима Лозанић и Џон Фротингхам. Селидба мајке и ћерке у Америку.

6. фебруар 1972: Јелена Лозанић-Фротингхам умире у Француској.

Место у ком је рођена Београд
Место/а у ком/којим је живела Француска
Место у ком је умрла Француска
Националност српска
Брачни статус удата
Број деце 1
Име(на) детета(деце) Ана
Пол детета (деце) F
Друштвена класа виша класа

О њеној професионалној ситуацији

од 1910: секретар Српског женског народног савеза, посебно задужена за преписку са иностранством. Као представник Српског женског савета учествује на Конгресу Међународног савета жена у Копенхагену.

1911: на конгресу у Стокхолму пажњу је привукао њен говор о проблему образовних институција, као и о односу женског питања и наставе у Србији.

1912–1913: за време Балканских ратова активно учествује у раду прихватилишта за ратну сирочад „Света Јелена“. У међувремену, завршила курс за болничарке при Колу српских сестара и помагала у нези рањеника у санаторијуму Врачар.

од 1915–1920: на Добротворној мисији за Србију, путује у три наврата у Америку и Канаду, где прикупља средства за помоћ српској војсци и становништву. Управља Државним одбором за помоћ Србији, путује широм Америке држећи предавања и прикупљајући средства за српски народ и војску, организује и надгледа оснивање домова за ратну сирочад. За хуманитарни рад одликована је орденом Белог орла и Светог Саве вишег степена.

1941:  Активно учествује у  оснивању Одбора америчких пријатеља Југославије, из кога ће се касније развити Уједињени југословенски фонд за помоћ.

Извори за биографију: „Биографски подаци о Јелени Лозанић-Фротингхам и њеном супругу Џону Фротингхаму“, у Лозанић-Фротингхам, Јелена, Добротворна мисија за Србију у I светском рату. Писма из Америке и Канаде 1915–1920. године. Београд: Удружење носилаца Албанске споменице, 1970, 307–311 и одредница „Јелена Лозанић“, у Попов, Чедомир, ур., Српски биографски речник, књ. 5, Нови Сад: Матица српска, 2011, 614–615.

Биографију и библиографију саставила Дуња Душанић (јул 2012)

Професија/е и друге активности болничарка, друштвено-културна активисткиња и хуманитарна радница
Чланица друго

Рецепција

Рецепцијa током живота ауторке

Рецепцијa након њене смрти

Ауторке које је читала