Јелена Јела Кујунџић

KNJ.jpg
Име и презиме Јелена Јела Кујунџић
Презиме супруга и друга имена Новаковић
Датум рођења 1844
Датум смрти 1914
Земља Србија
Језик српски

О њеној приватној ситуацији

Јелена (Јела) Кујунџић рођена је у Београду 1844. године. Била је из имућне породице. Њен отац, Јован Кујунџић, познатији као Ваљевац, по занимању је био занатлија. Живели су у Београду на углу улице Ђуре Јакшића и Обилићевог венца. Јелена је завршила основну школу у Београду, а учила је и заједно са две године старијим братом, Миланом Кујунџићем-Абердаром (1842-1893). Заљубила се у његовог друга, Стојана Новаковића (1842-1915), професора. Венчали су се у јулу 1864. године, када је Јелена имала непуних двадесет година. Живели су у Београду у Ресавској улици и имали су неколико деце. Један од њихових синова, Милета, био је професор на правном факултету у Београду.

Место у ком је рођена Београд
Брачни статус удата
Име(на) детета(деце) Милета

О њеној професионалној ситуацији

Јелена (Јела) Кујунџић је писала песме и водила је дневник који може бити значајан за изучавање српске историје после 1860. године, после доласка Милоша и Михаила Обреновића на власт.

Године 1864, непосредно пред своју удају, објавила је песму „Девојачку песму“ у „Даници“.

Извор:

Савременици и последници Доситеја Обрадовића и Вука Стефановића Караџића сакупио, обрадио и средио Властоје Д. Алексијевић (1911–1969); Пета свеска: К-Л; Доступно на http://digitalna.nb.rs/wb/NBS/Katalozi_i_bibliografije/P_425/P_425_05#page/0/mode/1up

Ауторку уредила: Милица Ђуричић

Професија/е и друге активности песникиња

Радови ове ауторке

Чланци и други саставни делови

Рецепција

Рецепцијa током живота ауторке

Рецепцијa након њене смрти

Ауторке које је читала