Даринка Неранџић-Брашованова

KNJ.jpg
Име и презиме Даринка Неранџић-Брашованова
Презиме супруга и друга имена Неранџић
Датум рођења 1869
Датум смрти 1917
Земља Србија
Језик српски
Веб адреса http://resources.huygens.knaw.nl/womenwriters/vre/persons/104659b3-1d52-40fb-a00d-ae7b2e90cc8a#prevnext=1

О њеној приватној ситуацији

Рођена је у Вршцу 1869. године у занатлијској породици. Отац јој је био ковач. У свом родном граду завршила је српску народну основну школу, затим варошку грађанску школу. У Сомбору је завршила српску учитељску школу. У Чакову и Турском Бечеју радила је као учитељица. Била је удата за Младена Неранџића, који је био књиговођа по занимању. Није имала потомке.

 

Место у ком је рођена Вршац
Место у ком је умрла Кикинда
Матерњи језик српски
Брачни статус удата
Образовање универзитетско образовање

О њеној професионалној ситуацији

Писала је дечје песме које су излазиле у „Голубу“ и „Споменику“ . Њене песме за децу објављене су засебној књизи. Издала је и приповетку за децу „Смиље и Ковиље“. Њене песме које се одликују религиозношћу објављиване су у „Женском свету“. Године 1912. издала је књижицу за децу Сеја из Бечеја: доброј деци у којој има песмица и прича за децу, као и један дечји позоришни комад. Књига је изашла у Турском Бечеју у књижари Гиге Јовановића. Бавила се и спиритизмом, те је о овој тематици издала књигу Тајне загробног живота.

Kоришћени извори:

Варађанин, Аркадије. „Учитељице: Даринка Неранџић-Брашованова“. Српкиња: њезин живот и рад, њезин културни развитак и њезина народна умјетност до данас/ уредиле српске књижевнице. Ириг: Добротворна задруга српкиња, 1913. (Сарајево: Штампарија Пијуковић и друг), стр. 73.

Савременици и последници Доситеја Обрадовића и Вука Стефановића Караџића сакупио, обрадио и средио Властоје Д. Алексијевић (1911–1969); Седма свеска: слово Н; Доступно на:  http://digitalna.nb.rs/wb/NBS/Katalozi_i_bibliografije/P_425/P_425_07#page/0/mode/1up

Податке прикупила и ауторку уредила: Милица Ђуричић 

 

Професија/е и друге активности учитељица/наставница/гувернанта
Језик (језици) на којима је писала српски

Рецепција

Рецепцијa током живота ауторке

Рецепцијa након њене смрти

Ауторке које је читала