Анђелија Станчић-Спајић

anđelija_spajić.jpeg
Име и презиме Анђелија Станчић-Спајић
Презиме супруга и друга имена Станчић
Датум рођења 1865
Датум смрти 1955
Земља Србија
Језик српски
Веб адреса http://resources.huygens.knaw.nl/womenwriters/vre/persons/bd2e55e1-aaf9-4266-b348-006bb7b35734#prevnext=1

О њеној приватној ситуацији

Анђелија Спајић рођена је 1865. године у Шиду. Године 1884. завршила је Вишу девојачку школу и учитељску школу у Сомбору. У периоду од 1892. до 1898. године била је учитељица у Пожаревцу. После Пожаревца, радила је у Шапцу у ком је предавала неколико предмета: немачки језик, историју, земљопис и домаће газдинство.

У Првом светском рату помагала је рањенима и болеснима као болничарка. У избеглиштву, које је провела у Водену, учествовала је у оснивању „Заштите сироте деце“. За свој добротворни рад одликована је Орденом Светог Саве. Но, одбила је да га прими наводећи да сматра да је поменути орден заслужила знатно раније радећи као учитељица у Пожаревцу и Шапцу.

Умрла је 1955. године у Београду.

Место у ком је рођена Шид
Место у ком је умрла Београд
Националност српска
Брачни статус удата
Образовање универзитетско образовање

О њеној професионалној ситуацији

Анђелија Спајић писала је песме, приповетке, приче за децу и бавила се превођењем са француског, немачког и чешког језика.

Била је члан Главног одбора Учитељског удружења Србије и сарадница  Женског друштва у чијем је оснивању учествовала. Била је сарадница и у неколико листова: у сомборском „Голубу“, у „Босанској вили“, „Школици“ и „Зорици“. У поменутим часописима објављивани су њени преводи, приповетке и песме. Писала је и приче и песме за децу.

Године 1929. објавила је књигу Најстарији језик Библије: или један од најстаријих културних народа.

Коришћени извор:

Јоксимовић, Велиша. Књижевност пожаревачког краја: од Григорија Синаита Млађег до Србољуба Митића. Пожаревац: Град Пожаревац, 2014, стр. 204-206.

Ауторку уредила: Милица Ђуричић

Професија/е и друге активности aуторка религијске књижевности, учитељица/наставница/гувернанта, ауторка дечје књижевности, aуторка прозе/романа, aуторка текстова за часописе, песникиња и преводитељка

Рецепција

Рецепцијa током живота ауторке

Рецепцијa након њене смрти

Ауторке које је читала