Ана Видовић (рођ. Вусија)

KNJ.jpg
Име и презиме Ана Видовић (рођ. Вусија)
Презиме супруга и друга имена Видовић
Датум рођења 1799
Датум смрти 1879
Земља Србија
Језик српски

О њеној приватној ситуацији

Ана Видовић (рођ. Вусија) рођена је 1799. године. у Шибенику, где је и одрасла. Школовала се у Шибенику и Задру. Удала се за Марка Видовића, који се, такође, бавио писањем. Међутим, он је углавном писао само на италијанском језику. Живели су у Пагу, где је њен муж био у служби. Умрла је у Шибенику 1879. године.

Место у ком је рођена Шибеник
Место у ком је умрла Шибеник
Националност Хрватица
Брачни статус удата
Образовање похађала школу

О њеној професионалној ситуацији

Ана Видовић је читала Доситеја Обрадовића и Вука Караџића, што је и утицало на њено стваралаштво. Наиме, њена дела настала су под утицајем нродног језика и књижевности.

Поред српског, говорила је и италијански језик. Њен стил писања назван је илирски или српскохрватски. Године 1841. објавила је своје прво дело „Анка и Станко“ у Задру.

Била је сарадница часописа „Зора Далматинска“ у периоду од 1844. до 1849. године. Од 1844. године почела је да објављује своје песме у Задру, који је пратио превод на италијански језик. Објавила је две књиге на италијанском језику: 1846. године Збирку песама и 1856. године еп о Ромуловом оснивању Рима. Еп је имао 1108 стихова и 18 певања. Користила је десетерац, чак и када је писала на италијанском језику. Себе је сматрала првом „Илиркињом“. Своје радове објављивала је и у „Бисеру“ (1863) и „Народном календару“ (1863, 1864) који је издавала Матица Далматинска у Задру.

Извор:

Савременици и последници Доситеја Обрадовића и Вука Стефановића Караџића сакупио, обрадио и средио Властоје Д. Алексијевић (1911–1969); Друга свеска: В-Г; доступно на:

http://digitalna.nb.rs/wb/NBS/Katalozi_i_bibliografije/P_425/P_425_02#page/180/mode/1up

Ауторку уредила: Милица Ђуричић

Професија/е и друге активности песникиња и преводитељка

Ауторке које је читала