Zorka Janković

zorka_jankovic.jpg
Ime i prezime Zorka Janković
Pseudonimi Velikovecka Mira
Prezime supruga i druga imena Janković
Datum rođenja 1870
Datum smrti 1933
Zemlja Srbija
Jezik srpski
Veb adresa http://resources.huygens.knaw.nl/womenwriters/vre/persons/7811dc20-a641-4e11-91f9-7273768a7361#prevnext=1

O njenoj privatnoj situaciji

Pretpostavlja se da je rođena 1870.  u Berkasovu kod Šida, umrla je nakon 1933. godine. Sa mužem, Aleksandrom (Brankom) Jankovićem, preselila se u Golubac. Nakon njegove smrti odlazi u Vojku i zapošljava se u pošti. Nakon Prvog svetskog rata preselila se u Zemun.

Bračni status razvedena/udovica
Obrazovanje pohađala školu

O njenoj profesionalnoj situaciji

Završila je nižu školu, a javnim radom počela da se bavi u Dobrotvornoj zadruzi „Srpkinja“ iz Golupca.

1903. u bečkom listu  Parlamentar  objavila je prvi književni prevod Zmajeve „Pesme o pesmi“.

Većinu književnih radova i drugih tekstova objavila je u listovima Ženski svet i Brankovo kolo.

Po uzoru na Savku Subotić, izučavala je i beležila folklorne običaje Srema. Pisala je „folklorističke crtice“ koje je slala Simi  Trojanoviću, tadašnjem upravniku Etnografskog muzeja u Beogradu.

1910. kao  predstavnica „svih Srpskih krajeva“ učestvovala je  u organizaciji izložbe „Srpska žena“ u Pragu. O iskustvu rada na  izložbi kao i o izloženim eksponatima pisala je u otvorenim pismima upućenim  Savki Subotić, koja su objavljena juna iste godine u Brankovom kolu.

Učestvuje u osnivanju Saveza Srpkinja iz Vojvodine i Hrvatske.

Okončala pisanje dramoleta Dečje duše koji potpisuje pseudonimom Velikovecka Mira (rukopis se nalazi u Rukopisnom odeljenju Matice srpske - ROMC).

1911. (1913) Izlazi njena knjiga Žensko pitanje u kojoj  se bavi položajem žena u „prastarom, klasičnom i novijem dobu“, zatim se usredsređuje na „savremeno doba“, obuhvatajući pitanja kulture, društva i ekonomije.  U nastavku se bavi ženskim pitanjem i ženskim organizacijama i pokretima u Francuskoj, Švajacrskoj, Italiji, Belgiji, Portugalu i Španiji, Holandiji, Švedskoj, Norveškoj, Dankoj, Finskoj, Islandu, Engleskoj i Nemačkoj. U „Pogovoru“ (datiranom godinom 1913) skicira problematiku ženskog pitanja kod Srba.

1913. sarađuje na izradi knjige Srpkinja, njezin život i rad, njezin kulturni razvitak i njezina narodna umjetnost do danas, u Sarajevu, ali zbog bolesti odbija da bude u uredništvu.

1914. aktivna je u Narodnom ženskom savezu SHS.

1926. objavila knjigu Problem saveza, u kojoj se bavi problemom umrežavanja ženskih grupa i pokerta.

Jedna je od sekretarki Odbora Ženske zajednice, koja 1926. Izdaje Pravila Narodne ženske zajednice Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

1928-1933. sa Jovanom Palavestrom i Jelenom Demajo uređuje list Glas Narodne ženske zajednice, koji jednomesečno izlazi u Beogradu.

Izvor: Srpski Biografski rečnik,  knj. 4, glavni urednik Čedomir Popov, Matica Srpska Novi Sad, Budućnost, Novi Sad, 2009, str. 285.

Priredila Dubravka Đurić

Profesija/e i druge aktivnosti društveno-kulturna aktivistkinja, urednica časopisa, prevoditeljka, autorka drama i autorka proze/romana
Članica redakcijskih odbora

Radovi ove autorke

Monografije

Članci i drugi sastavni delovi

Autorke koje je čitala