Zora Prica

ZP.jpg
Ime i prezime Zora Prica
Prezime supruga i druga imena Krstić
Datum rođenja 1845~1883
Datum smrti 1915~1922
Zemlja Srbija
Jezik srpski
Veb adresa http://resources.huygens.knaw.nl/womenwriters/vre/persons/6765cd30-0189-48cf-a2ab-335a253e67d6#prevnext=1

O njenoj privatnoj situaciji

Rođena u Senju, gde je završila prva dva razreda osnovne škole, da bi treći i četvrti doučila u Glini u Hrvatskoj. U Glini, Somboru i Novom Sadu pohađala je osnovne i više devojačke škole, a potom se u Zagrebu upisala na humanističke studije na Liceju i uporedo pohađala časove muzike u Glazbenom zavodu. Studirala je filologiju (engleski, francuski i nemački jezik) na ciriškom univerzitetu, a u Londonu slušala predavanja iz moderne filologije i psihologije. Odlazi u Ženevu, pa u Cirih da završi studije, što nije odmah bilo moguće usled smrti oca kojeg je smatrala najboljim prijateljem. Bez sredstava i pomoći oca, vraća se u Zagreb i dobija finansijsku pomoć Vlade koja joj omogućava studije na bečkom univerzitetu. Žali se da mnogo radi, podučava u jednoj privatnoj ženskoj gimnaziji da bi mogla da zaradi za osnovne potrebe. U Cirihu dobija doktorsku diplomu. Proputovala je još i Englesku, Irsku, Škotsku, u Parizu neko vreme studirala antropologiju, na Korzici provela dva meseca. 

Mesto u kom je rođena Senje
Bračni status udata
Obrazovanje univerzitetsko obrazovanje

O njenoj profesionalnoj situaciji

Nakon završenih studija u inostranstvu, nekoliko meseci radila je kao pedagog s mladim Srpkinjama u Zavodu Sv. Majke Angeline u Pešti, ali je ubrzo otišla u privatnu žensku gimnaziju u Minhenu. Stekavši dragoceno iskustvo u Nemačkoj, vraća se u Srbiju i posvećuje svom narodu, te  se 1910. godine zapošljava u Ženskoj gimnaziji u Beogradu. U predanom pedagoškom radu veoma je moderna za svoje vreme i ukazuje na značaj obrazovanja, rada, manira i društvene angažovanosti žena: „Svesna Srpkinja se je oslobodila od sentimentalnog konzervativizma, i diletantske praznovere, da je sramota raditi...“ Međutim, žensko srednje obrazovanje, budući „enciklopedijsko“, nije korisno jer „preopterećuje pamćenje... a ne neguje produktivnost... " Usled loših uslova života, prinuđena da drži mnogo privatnih časova,  ne uspeva da se u željenoj meri posveti književnom radu. Iste 1910. godine sa Marijom Magom Magazinović, a uz podršku Jaše Prodanovića, otvorila je „Školu za recitaciju, estetičku gimnastiku i žive jezike“, u kojoj su se izučavali gluma, pokret,  engleski, francuski i nemački jezik. Saradnica časopisa Ženski svet i  članica uređivačkog odbora Srpkinje iz 1913.

Biobibliografske podatke prikupila i uredila Željka Janković, septembar 2013.

Korišćeni izvori:

Moj život – priredila Jelena Šantić, Clio, Beograd, 2000. str . 284-288.

Srpkinja: njezin život i rad, njezin kulturni razvitak i njezina narodna umjetnost do danas/ uredile srpske književnice. Irig: Dobrotvorna zadruga srpkinja, Sarajevo: Štamparija Pijuković i drug., 1913, str. 46-49, 75-77, 81-82, 92-94, 118.

Stojaković, Gordana. Diskursne osobine privatne prepiske o knjizi „Srpkinja, njezin život i rad, njezin kulturni razvitak i njezina narodna umjetnost do danas“ (1909-1924), Univerzitet u Novom Sadu, Asocijacija centara za interdisciplinarne i multidisciplinarne studije i istraživanja: Centar za rodne studije, Novi Sad, septembar 2005. <http://www.uns.ac.rs/sr/centri/rodneStudije/stojakovic.pdf>, stranica posećena 12.9.2013., specijalistički rad.

Baza podataka Women writers, <http://neww.huygens.knaw.nl/authors/show/5206>,  stranica posećena 20.9.2013.

Hathi Trust, Digital Library, <http://catalog.hathitrust.org/Record/000558242>, stranica posećena 20.9.2013.

Profesija/e i druge aktivnosti društveno-kulturna aktivistkinja i učiteljica/nastavnica/guvernanta
Članica redakcijskih odbora

Recepcija

Recepcija tokom života autorke

Recepcija nakon njene smrti

Autorke koje je čitala