Stanka Glišić

KNJ.jpg
Ime i prezime Stanka Glišić
Datum rođenja januar 14, 1859
Datum smrti 1942
Zemlja Srbija
Jezik srpski
Veb adresa http://resources.huygens.knaw.nl/womenwriters/vre/persons/c0dd50e6-eb1d-441a-b4c1-34c50b735d90#prevnext=1

O njenoj privatnoj situaciji

Rođena je 14. januara 1859. godine u Gracu kod Reljeva, nadomak Valjeva. Brat joj je bio Milovan Glišić, naš poznati pisac.  Četiri godine posle očeve smrti, 1869, sa majkom Jevrosimom preselila se u Valjevo, pošto su izgubili imanje na kom su živele. NJena braća, Milovan i Milivoje, u to vreme bili su na školovanju u Beogradu. U prvi razred pošla je sa deset godina. Nemaština u kojoj je živela ograničavala je njeno školovanje. Majka nije imala novca da joj kupuje knjige. Posle majčine smrti iz Valjeva prešla je u Beograd na poziv brata Milovana sa kojim je imala izuzetno blizak odnos. Primljena je u Višu žensku školu iako je imala samo tri razreda osnovne škole, te je morala da polaže prošireni prijemni ispit. Nije se udavala i nije imala potomke. Umrla je 1942. godine.

Mesto u kom je rođena Grac, Valjevo
Mesto/a u kom/kojim je živela Srbija
Maternji jezik srpski
Bračni status neudata
Obrazovanje pohađala školu

O njenoj profesionalnoj situaciji

Stanka Glišić je radila kao učiteljica u Valjevu od 1878. do 1883. godine. Prvog avgusta 1878. godine postavljena je privremenu učiteljicu i dodeljen joj je prvi razred u valjevskoj ženskoj osnovnoj školi. Godine 1883. bila je premeštena u Beograd u prvi i drugi razred Vežbaonice Više ženske škole. Na insistiranje tadašnje upraviteljke Više ženske škole, Katarine Milovuk, položila je učiteljski ispit i tako postala klasna učiteljica. U periodu od 1893. do 1924. godine, ako se izuzmu ratne godine, predavala je srpski jezik. Govorila je francuski, ruski i italijanski. Uzimala je časove i nemačkog jezika. Bila je izvrstan poznavalac ruske i francuske književnosti. Pored rada u prosveti, bavila se prevođenjem. Na prevodima se nije potpisivala niti je dobijala honorar za njih. Prevodila je Turgenjeva, Gogolja, Tolstoja, Čehova, Potapenka, Korolenka. Prevodila je i dečju književnost. Penzionisana je 1924. godine. U martu naredne godine uručen joj je orden Svetog Save trećeg stepena kao priznanje za njen dugogodišnji rad.

Korišćeni izvori:

  1. Magazinovićeva, Maga. „Učiteljice: Stanka Glišić“. Srpkinja: njezin život i rad, njezin kulturni razvitak i njezina narodna umjetnost do danas / uredile srpske književnice. Irig: Dobrotvorna zadruga srpkinja, 1913. (Sarajevo: Štamparija Pijuković i drug), str. 73.
  2. Glišić, Stanka. Moje uspomene. Beograd: Srpska književna zadruga, 1933.

Hronologiju i bibliografiju napravila i autorku uredila: Milica Đuričić 

Profesija/e i druge aktivnosti učiteljica/nastavnica/guvernanta i prevoditeljka
Jezik (jezici) na kojima je pisala srpski

Radovi ove autorke

Monografije

Recepcija

Recepcija tokom života autorke

Recepcija nakon njene smrti

Autorke koje je čitala