Mara Đorđević Malagurska

KNJ.jpg
Ime i prezime Mara Đorđević Malagurska
Prezime supruga i druga imena Đorđević
Datum rođenja 1894
Datum smrti 1971
Zemlja Srbija
Jezik srpski

O njenoj privatnoj situaciji

Mara Đorđević Malagurska rođena je u Subotici 1894. godine u jednoj bunjevačkoj porodici. Bila je udata za Dragoslava Đorđevića, uglednog građanina Kraljevine Jugoslavije koji je bio profesor u subotičkoj gimnaziji, veliki župan, gradonačelnik Subotice i član Senata Kraljevine Jugoslavije.

Umrla je 1971. godine u Beogradu.

Mesto u kom je rođena Subotica
Mesto u kom je umrla Beograd
Nacionalnost bunjevačka
Bračni status udata

O njenoj profesionalnoj situaciji

Bunjevačko poreklo uticalo je na njen književni rad, pre svega na jezik i teme. Mara Đorđević Malagurska pisala je o običajima i kulturi Bunjevaca, koji su imali povoljan politički položaj u Kraljevini Jugoslaviji za razliku od položaja pre 1918. godine kada su bili pod vlašću Austrougarske.

Mara Đorđević Malagurska pisala je zavičajnu prozu koja se ubraja u realističnu književnost.

Godine 1926. objavila je knjigu Bunjevački običaji u slikama. Naredne godine osnovala je Bunjevačku prosvetnu maticu.

Godine 1933. prvi put je u celosti objavljena njena pripovetka „Vita Đanina" u zbirci Vita Đanina i druge pripovetke iz bunjevačkog života. Iste godine dobila je nagradu Srpske kraljevske akademije, a pripovetka „Vita Đanina" dobila je nagradu na konkursu Društva „Cvijeta Zuzorić“. Pomenuta pripovetka izazvala je posebnu pažnju kritičara i čitalačke publike zbog, za to doba, nove teme koja je bila smeštena u zavičajni prostor Mare Đorđević Malagurske i zbog novog jezika (bunjevački govor sa ikavskim izgovorom). Takođe, narativni postupak razlikovao se od književnosti pisane u međuratnom periodu na tlu Kraljevine Jugoslavije. Ova pripovetka dužeg obima iskazana je u obliku skaza u prvom licu jednine i svrstava se među pripovetke karaktera. Autorka u pripoveci prikazuje kontrast između bogatih i siromašnih stanovnika bunjevačkog kraja u prvoj deceniji 20. veka, pred Prvi svetski rat, zbog čega se ovo delo može svrstati u socijalnu književnost.

Godine 1940. zbirka je ponovo štampana, ovaj put u Subotici i to latinicom.

Mara Đorđević Malagurska 1941. godine uredila je knjigu Bunjevka o Bunjevcima. Napisala je dramu Manda Vojnićeva čija je premijera trebalo da se održi u Narodnom pozorištu 8. aprila 1941. godine. No, zbog bombardovanja Beograda 6. aprila premijera nije održana.

I posle rata interesovanje za književni rad Mare Đorđević Malagurske nije smanjeno. Godine 1951. njenu pripovetku pod naslovom „Vita Đanina" izdaje Prosveta iz Beograda. Godine 1954. Bunjevačka matica iz Subotice objavila je celu zbirku.

 

Korišćeni izvor:

Nedić, Marko. (2014). Pripovetka iz bunjevačkog života Vita Đanina Mare Đorđević Malagurske. Priča. Časopis za priču i priče o pričama. Beograd, septembar-decembar 2014, godina VIII, broj 28-29, str. 155-165.

 

Autorku uredila Milica Đuričić.

 

Profesija/e i druge aktivnosti autorka proze/romana i autorka drama

Autorke koje je čitala