Jelena Jela Kujundžić

KNJ.jpg
Ime i prezime Jelena Jela Kujundžić
Prezime supruga i druga imena Novaković
Datum rođenja 1844
Datum smrti 1914
Zemlja Srbija
Jezik srpski

O njenoj privatnoj situaciji

Jelena (Jela) Kujundžić rođena je u Beogradu 1844. godine. Bila je iz imućne porodice. NJen otac, Jovan Kujundžić, poznatiji kao Valjevac, po zanimanju je bio zanatlija. Živeli su u Beogradu na uglu ulice Đure Jakšića i Obilićevog venca. Jelena je završila osnovnu školu u Beogradu, a učila je i zajedno sa dve godine starijim bratom, Milanom Kujundžićem-Aberdarom (1842-1893). Zaljubila se u njegovog druga, Stojana Novakovića (1842-1915), profesora. Venčali su se u julu 1864. godine, kada je Jelena imala nepunih dvadeset godina. Živeli su u Beogradu u Resavskoj ulici i imali su nekoliko dece. Jedan od njihovih sinova, Mileta, bio je profesor na pravnom fakultetu u Beogradu.

Mesto u kom je rođena Beograd
Bračni status udata
Ime(na) deteta(dece) Mileta

O njenoj profesionalnoj situaciji

Jelena (Jela) Kujundžić je pisala pesme i vodila je dnevnik koji može biti značajan za izučavanje srpske istorije posle 1860. godine, posle dolaska Miloša i Mihaila Obrenovića na vlast.

Godine 1864, neposredno pred svoju udaju, objavila je pesmu „Devojačku pesmu“ u „Danici“.

Izvor:

Savremenici i poslednici Dositeja Obradovića i Vuka Stefanovića Karadžića sakupio, obradio i sredio Vlastoje D. Aleksijević (1911–1969); Peta sveska: K-L; Dostupno na http://digitalna.nb.rs/wb/NBS/Katalozi_i_bibliografije/P_425/P_425_05#page/0/mode/1up

Autorku uredila: Milica Đuričić

Profesija/e i druge aktivnosti pesnikinja

Radovi ove autorke

Članci i drugi sastavni delovi

Recepcija

Recepcija tokom života autorke

Recepcija nakon njene smrti

Autorke koje je čitala