Darinka Nerandžić-Brašovanova

KNJ.jpg
Ime i prezime Darinka Nerandžić-Brašovanova
Prezime supruga i druga imena Nerandžić
Datum rođenja 1869
Datum smrti 1917
Zemlja Srbija
Jezik srpski
Veb adresa http://resources.huygens.knaw.nl/womenwriters/vre/persons/104659b3-1d52-40fb-a00d-ae7b2e90cc8a#prevnext=1

O njenoj privatnoj situaciji

Rođena je u Vršcu 1869. godine u zanatlijskoj porodici. Otac joj je bio kovač. U svom rodnom gradu završila je srpsku narodnu osnovnu školu, zatim varošku građansku školu. U Somboru je završila srpsku učiteljsku školu. U Čakovu i Turskom Bečeju radila je kao učiteljica. Bila je udata za Mladena Nerandžića, koji je bio knjigovođa po zanimanju. Nije imala potomke.

 

Mesto u kom je rođena Vršac
Mesto u kom je umrla Kikinda
Maternji jezik srpski
Bračni status udata
Obrazovanje univerzitetsko obrazovanje

O njenoj profesionalnoj situaciji

Pisala je dečje pesme koje su izlazile u „Golubu“ i „Spomeniku“ . NJene pesme za decu objavljene su zasebnoj knjizi. Izdala je i pripovetku za decu „Smilje i Kovilje“. NJene pesme koje se odlikuju religioznošću objavljivane su u „Ženskom svetu“. Godine 1912. izdala je knjižicu za decu Seja iz Bečeja: dobroj deci u kojoj ima pesmica i priča za decu, kao i jedan dečji pozorišni komad. Knjiga je izašla u Turskom Bečeju u knjižari Gige Jovanovića. Bavila se i spiritizmom, te je o ovoj tematici izdala knjigu Tajne zagrobnog života.

Korišćeni izvori:

Varađanin, Arkadije. „Učiteljice: Darinka Nerandžić-Brašovanova“. Srpkinja: njezin život i rad, njezin kulturni razvitak i njezina narodna umjetnost do danas/ uredile srpske književnice. Irig: Dobrotvorna zadruga srpkinja, 1913. (Sarajevo: Štamparija Pijuković i drug), str. 73.

Savremenici i poslednici Dositeja Obradovića i Vuka Stefanovića Karadžića sakupio, obradio i sredio Vlastoje D. Aleksijević (1911–1969); Sedma sveska: slovo N; Dostupno na:  http://digitalna.nb.rs/wb/NBS/Katalozi_i_bibliografije/P_425/P_425_07#page/0/mode/1up

Podatke prikupila i autorku uredila: Milica Đuričić 

 

Profesija/e i druge aktivnosti učiteljica/nastavnica/guvernanta
Jezik (jezici) na kojima je pisala srpski

Radovi ove autorke

Monografije

Članci i drugi sastavni delovi

Recepcija

Recepcija tokom života autorke

Recepcija nakon njene smrti

Autorke koje je čitala