Anđelija Stančić-Spajić

anđelija_spajić.jpeg
Ime i prezime Anđelija Stančić-Spajić
Prezime supruga i druga imena Stančić
Datum rođenja 1865
Datum smrti 1955
Zemlja Srbija
Jezik srpski
Veb adresa http://resources.huygens.knaw.nl/womenwriters/vre/persons/bd2e55e1-aaf9-4266-b348-006bb7b35734#prevnext=1

O njenoj privatnoj situaciji

Anđelija Spajić rođena je 1865. godine u Šidu. Godine 1884. završila je Višu devojačku školu i učiteljsku školu u Somboru. U periodu od 1892. do 1898. godine bila je učiteljica u Požarevcu. Posle Požarevca, radila je u Šapcu u kom je predavala nekoliko predmeta: nemački jezik, istoriju, zemljopis i domaće gazdinstvo.

U Prvom svetskom ratu pomagala je ranjenima i bolesnima kao bolničarka. U izbeglištvu, koje je provela u Vodenu, učestvovala je u osnivanju „Zaštite sirote dece“. Za svoj dobrotvorni rad odlikovana je Ordenom Svetog Save. No, odbila je da ga primi navodeći da smatra da je pomenuti orden zaslužila znatno ranije radeći kao učiteljica u Požarevcu i Šapcu.

Umrla je 1955. godine u Beogradu.

Mesto u kom je rođena Šid
Mesto u kom je umrla Beograd
Nacionalnost srpska
Bračni status udata
Obrazovanje univerzitetsko obrazovanje

O njenoj profesionalnoj situaciji

Anđelija Spajić pisala je pesme, pripovetke, priče za decu i bavila se prevođenjem sa francuskog, nemačkog i češkog jezika.

Bila je član Glavnog odbora Učiteljskog udruženja Srbije i saradnica  Ženskog društva u čijem je osnivanju učestvovala. Bila je saradnica i u nekoliko listova: u somborskom „Golubu“, u „Bosanskoj vili“, „Školici“ i „Zorici“. U pomenutim časopisima objavljivani su njeni prevodi, pripovetke i pesme. Pisala je i priče i pesme za decu.

Godine 1929. objavila je knjigu Najstariji jezik Biblije: ili jedan od najstarijih kulturnih naroda.

Korišćeni izvor:

Joksimović, Veliša. Književnost požarevačkog kraja: od Grigorija Sinaita Mlađeg do Srboljuba Mitića. Požarevac: Grad Požarevac, 2014, str. 204-206.

Autorku uredila: Milica Đuričić

Profesija/e i druge aktivnosti autorka religijske književnosti, učiteljica/nastavnica/guvernanta, autorka dečje književnosti, autorka proze/romana, autorka tekstova za časopise, pesnikinja i prevoditeljka

Recepcija

Recepcija tokom života autorke

Recepcija nakon njene smrti

Autorke koje je čitala