Anđa Petrović

KNJ.jpg
Ime i prezime Anđa Petrović
Datum rođenja 1891
Datum smrti 1914
Zemlja Srbija
Jezik srpski

O njenoj privatnoj situaciji

Anđa Petrović je bila ćerka Mite Petrovića, pisca dela "Finansije i ustanove obnovljene Srbije", sestra pesnika Rastka Petrovića i slikarke Nadežde Petrović, kojoj je često bila inspiracija zbog svoje izvanredne lepote. Ivan Meštrović je njenu lepotu ovekovečio u karijatidama na spomeniku Neznanom junaku na Avali.

Anđa Petrović je umrla u januaru 1914. godine.

O njenoj profesionalnoj situaciji

Bila je vanredna studentkinja uporedne književnosti na Univerzitetu u Beogradu. Govorila je pet stranih jezika: francuski, nemački, italijanski, češki i ruski. 7. oktobra 1908. godine uputila je pismo ruskom piscu i grofu Lavu Tolstoju kako bi ga zamolila da se zauzme za zaštitu Srba objasnivši mu tešku situaciju u kojoj se našla srpska država s obzirom da je tada Bosna i Hercegovina pripojena Austriji. Lav Tolstoj joj je ubrzo uzvratio odgovor, oduševljen njenim zalaganjem za otadžbinu. Uz odgovor poslao joj je i knjige. Anđa Petrović mu je ubrzo zahvalila, te se njihova prepiska nastavila. Lav Tolstoj je, podstaknut Anđinim pismima, objavio spis "O prisajedinjenju Bosne i Hercegovine Austriji". Spis je prvo objavljen u Moskvi 1908. godine, a naredne godine i u Minhenu. Upravo je to bilo i poslednje delo Lava Tolstoja koje je za života objavio. NJegov spis preveden je i na srpski jezik i objavljen je u dva beogradska lista. Zahvaljujući Anđinoj prepisci sa Tolstojem, on je svet upoznao sa teškim položajem u kom se Srbija našla u tom trenutku.

 

Izvor: Pejčić, J. (2010). Delo ljubavi Anđe Petrović ili "Srpski članak" Lava Tolstoja. U: Profil i dlan. Beograd: Biblioteka Kalem, str. 104-116.

 

Podatke prikupila: Milica Đuričić

Radovi ove autorke

Neknjižna građa

Recepcija

Recepcija tokom života autorke

Recepcija nakon njene smrti

Autorke koje je čitala